Какво е бъбречен камък

Бъбречният камък представлява втвърдена минерална утайка, която се образува в бъбреците. Започва като микроскопичен кристал или частица, която нараства, привлича около себе си и други кристали и след седмици, месеци и дори години се превръща в бъбречен камък.

Бъбречните камъни се образуват, когато нещо недостига или е в повече в състава на урината или когато не се поема достатъчно вода, за да се разтворят всички минерали, химични съединения и отпадни продукти, които бъбреците са филтрирали от кръвта и се опитват да изхвърлят.

Или с други думи бъбречните камъни се образуват, когато няма достатъчно вода да разтвори всички вещества, които бъбреците са филтрирали от кръвта, или пък има вроден или придобит недостиг на вещества, подтискащи изкристализирането на бъбречните камъни.

1. При здрави хора за 24 часа се отделят - 10млн кристали/ 24 часа, с диаметър- 3-4 μ (1,2,3)

2. При рецидивираща литиза, при липса на подтискащи уедряването на кристалите вещества и при дехидратация се образуват кристали с големина 10-12 μ, с последващо уедряване в поликристалинни агрегати 10- 200 μ (от 4-10)

Защо се получава така?

Защо се получава така?

Опитайте да разтворите килограм захар в чаша с кафе.

Крайният резултат (освен бъркотия в кухнята) ще е един пакет влажна захар. Ако обаче сипете
същия този килограм захар в плувен басейн, той ще се разтвори без проблем.

 

 

 

---

Рискови факторинапред

Изчисляване на риска от БКБ - индивидуален тест

Хранителен калкулатор при БКБ

Членство - онлайн регистрация

Последни новини

Безплатни прегледи на пациенти с бъбречно-каменна болест

2013-01-16

Сдружението на Пациентите с Бъбречно-Каменна Болест съвместно с МБАЛ Доверие, организира Безплатни прегледи на пациенти с бъбречно-каменна болест, на които ще се определи метаболитната причина на заболяването. Прегледите ще се извършат от: 21.01 до 31.01.2013 г. в МБАЛ Доверие на адрес: гр. София, ж.к. “Овча купел” 2, квадрант 18.
Записване за безплатни прегледи ще се извършва всеки работен ден на мобилен телефон: 0885-729-557 от 9:30 до 17:00 часа.

Празнични пожелания

2012-12-19

По случай настъпващите светли празници – Коледа и Нова година ви желая
много здраве – то винаги е нужно, много щастие – то винаги не стига,
море от любов,
късмет и благоденствие !