Лечение на бъбречно-каменната болест

Лечение на бъбречна колика

Лечение на бъбречна коликаБъбречната колика е най-тежкият и най-чест симптом при пациентите с уролитиаза. Това е сериозно спешно състояние, изискващо адекватни мерки от страна на
лекаря.

Като начало пациентът трябва задължително да се консултира със специалист, за да се изключат състояния като остър апендицит, панкреатит, холецистит, илеус и други.

Лечението на бъбречната колика изисква бързо и ефективно спиране на болката с болкоуспокояващи средства и преодоляване на спазъма на гладката мускулатура със спазмолитици.

По време на бъбречната колика се препоръчва покой на легло. Пациентите не трябва да се движат, да тичат, да скачат и да правят водни удари. Добър ефект имат и комбинациите на топли вани до 38-39 градуса и грейките в лумбалната област. Те действат успокояващо и намаляват спазъма на гладката мускулатура и спомагат за елиминирането на конкремента. Назначава се пиене на топли течности в неголямо количество.

Лечението на бъбречната колика най-често се провежда амбулаторно. При дълготрайни и затегнати бъбречни колики се препоръчва пациентът да се приеме в болница за по-нататъшно наблюдение в урологично, нефрологично, хирургично или вътрешно отделение.

След отзвучаване на коликата пациентите подлежат на щателно изследване, за да се установи точната локализация на конкремента, неговата големина и настъпилите промени в бъбреците.

Лечение след бъбречната колика

През този период лечението е специфично и насочено към повлияване на причините, довели до образуването на бъбречен камък.

Общите профилактични мероприятия включват както корекция на диетата и прием на повече течности, така и мерки за увеличаване на обема на произвежданата урина и предпазване от развитие на инфекции по наранените от бъбречния камък повърхности на ППС. Препоръчва се употребата на Неоренал СР, който има диуретично и противомикробно действие за поне два месеца след отзвучаване на коликата.

Принудително отстраняване на бъбречни камъни

А. Литотрипсия

ЛитотрипсияЛитотрипсията е възприета като безвреден и ефективен метод за лечение на БКБ, при който бъбречните камъни се разбиват под въздействието на ударни вълни. Тези ударни вълни се образуват във водата на специална вана, в която е разположен пациента, и са насочени прецизно към бъбречния камък.

Когато тези вълни достигнат до бъбречния камък, те освобождават своята енергия върху него. Това създава напрежение в структурата му, в резултат на което камъкът се раздробява.

Б. Хирургично отстраняване

Оперативното отстраняване на камъните се прилага когато няма друга възможност за елиминирането на конкремента. Изборът на оперативен метод се определя от общото състояние на пациента, големината на камъка, неговото разположение (едностранно или двустранно), химическия му състав, бързината на нарастването му, рецидивирането, наличието на придружаваща инфекция, функционалното състояние на бъбреците и други фактори.

 

---

Диетинапред

Изчисляване на риска от БКБ - индивидуален тест

Хранителен калкулатор при БКБ

Членство - онлайн регистрация

Последни новини

Безплатни прегледи на пациенти с бъбречно-каменна болест

2013-01-16

Сдружението на Пациентите с Бъбречно-Каменна Болест съвместно с МБАЛ Доверие, организира Безплатни прегледи на пациенти с бъбречно-каменна болест, на които ще се определи метаболитната причина на заболяването. Прегледите ще се извършат от: 21.01 до 31.01.2013 г. в МБАЛ Доверие на адрес: гр. София, ж.к. “Овча купел” 2, квадрант 18.
Записване за безплатни прегледи ще се извършва всеки работен ден на мобилен телефон: 0885-729-557 от 9:30 до 17:00 часа.

Празнични пожелания

2012-12-19

По случай настъпващите светли празници – Коледа и Нова година ви желая
много здраве – то винаги е нужно, много щастие – то винаги не стига,
море от любов,
късмет и благоденствие !