Симптоми на бъбречно-каменната болест

Образуването и нарастването на бъбречните камъни протича без симптоми и човек даже не подозира, че има камъни в бъбреците до момента, в който не изпита силна болка. Основният симптом при БКБ е болката. Противно на вярванията, тя не зависи от размера на камъка и не се причинява от придвижването и надраскването на пикочните пътища от камъка.

Симптоми при бъбречно-каменна болест - БОЛКА

В действителност болката се предизвиква от разтягането и свиването на пикочните пътища (уретерите), когато бъбречният камък заседне по техния ход. Тогава той блокира пътя на урината. Задържаната в уретера урина води да разтягане на стените му, които са изградени от мускулни снопчета и рефлекторно се съкращават ако бъдат разтеглени. Това разтягане и рефлекторно свиване на стените на уретера причинява бъбречната колика (болката). Така се обяснява и фактът, че бъбречните камъни не причиняват болка, когато са в бъбрека.

Понякога кризите са придружени от кръв в урината, чувство на парене при уриниране, по-често уриниране. Колкото по-близо е камъкът до пикочния мехур, толкова по-чести са позивите за уриниране.

Други симптоми, свързани с бъбречни камъни, особено при по-продължителна колика, са гадене, спадане на кръв¬ното налягане до колапс, наличие на инфекция на пикоч¬но-половата система, висока температура, повръщане, загуба на апетит и втрисане.


---

Видове камънинапред

Изчисляване на риска от БКБ - индивидуален тест

Хранителен калкулатор при БКБ

Членство - онлайн регистрация

Последни новини

Безплатни прегледи на пациенти с бъбречно-каменна болест

2013-01-16

Сдружението на Пациентите с Бъбречно-Каменна Болест съвместно с МБАЛ Доверие, организира Безплатни прегледи на пациенти с бъбречно-каменна болест, на които ще се определи метаболитната причина на заболяването. Прегледите ще се извършат от: 21.01 до 31.01.2013 г. в МБАЛ Доверие на адрес: гр. София, ж.к. “Овча купел” 2, квадрант 18.
Записване за безплатни прегледи ще се извършва всеки работен ден на мобилен телефон: 0885-729-557 от 9:30 до 17:00 часа.

Празнични пожелания

2012-12-19

По случай настъпващите светли празници – Коледа и Нова година ви желая
много здраве – то винаги е нужно, много щастие – то винаги не стига,
море от любов,
късмет и благоденствие !