• Начало
  • Новини
  • Медицински експерти представиха стандартите за лечение и превенция на бъбречно-каменната болест

Медицински експерти представиха стандартите за лечение и превенция на бъбречно-каменната болест

2010-09-14

Медицински експерти представиха стандартите за лечение и превенция на бъбречно-каменната болест

Специалистите създават протокол за лечение на бъбречно-каменната болест и първия Наръчник на пациента

На 14.09.2010г. представители на Сдружение на пациентите с бъбречно-каменна болест (БКБ) и водещи медицински специалисти представиха стандартите за лечение на бъбречно-каменната болест и медицинската гледна точка към нейното профилактиране и превенция. На пресконференция в БТА лекари и експерти обявиха статистика за заболяваемостта в страната и възможностите за предпазване от този тип болест. Всяка година близо 40 хиляди души в България образуват бъбречен камък, като това е повече от броя на инфарктите и инсултите за година, взети заедно. Броят на българите, които ще получат бъбречна криза през живота си е, далеч е по-голям – над 800 хиляди.

Представяне на стандартите за лечение на БКБ Ключът към предпазването от БКБ е навременната профилактика и контрол на заболяването. Около това се обединиха всички участници в пресконференцията. „България е ендемичен район с по-висока честота на заболявяемост, за разлика от други европейски страни. Това се дължи от една страна на „меката” вода, която консумираме - това е водата с ниско минерално съдържание. От друга страна обаче, липсата на установени профилактични навици сред българите оказва влияние и всички ние обръщаме внимание на болестта, едва когато ни застигне. Ето защо спазването на общите принципи на профилактика, като диети, приемане препоръките на лекаря, повишената консумация на вода, както и регулярните прегледи при специалист са правилните превантивни действия за намаляване на тази висока честота”, коментира проф. Петър Панчев, завеждащ Клиника по урология в Университетска болница „Александровска” и национален консултант по бъбречни трансплантации.

Сдружението на пациентите с БКБ представи няколко нови източника на информация, чиято цел е да образоват по темата за бъбречно-каменната болест. Първият по рода си Наръчник на пациента, подготвен съвместно от специалисти и пациенти, съдържа цялата информация за бъбречно-каменната болест, както и полезни съвети как да се предпазим от нея. В него могат да бъдат намерени хранителните диети за лечение на различните видове бъбречни камъни, както и контакти на големите лаборатории, извършващи тестове и анализи на болестта. Т.нар. „Лабораторен протокол за диагностициране, лечение и профилактика на болестта” бе също представен на събитието. Приет от Българското Урологично Дружество и Българското Нефрологично Дружество, протоколът съдържа всички необходими стъпки по алгоритмите за лабораторни изследвания, диагностика, фармакологично лечение, диета и профилактични мерки при БКБ. Нов интерактивен уеб-сайт www.bkb.bg функционира отскоро и синтезира цялата информация по темата в онлайн пространството.

Представяне на стандартите за лечение на БКБГаля Пенева, председател на Сдружението на пациентите с БКБ заявява: „Разработихме тези „помагала”, защото искаме да повишим познаваемостта по темата сред различните аудитории. Трбява да знаем, че никой не е застрахован от възникването и появата на бъбречни камъни, а това е болезнен период за организма на човека, който може да бъде предотвратен. Искаме да провокираме по-отговорно отношение сред хората към този здравен проблем и ефективни превантивни действия от тяхна страна”.

При 50% от пациентите може да се наблюдава повторна поява на бъбречни камъни в срок от 5 години, като с годините този процент нараства. Това повторно действие може да бъде избегнато в 90% от случаите, когато заболяването е открито навреме, поставена е правилната диагноза и лечението е проведено адекватно, коментират още специалистите.


назадКъм всички новини