• Начало
  • Новини
  • Д-р Николай Милушев, уролог МБАЛ „Вита”: Софтуерът CITIUS ни прави лекари от 21 век!

Д-р Николай Милушев, уролог МБАЛ „Вита”: Софтуерът CITIUS ни прави лекари от 21 век!

2012-06-04

dr_milushev_1398

- Уважаеми д-р Милушев, какво е вашето мнение за специализирания медицински софтуер CITIUS?

Д-р Милушев: Тази програма ни улесни извънредно много в ежедневната ни практика. Във всички случаи на бъбречно-каменна болест се прави химичен анализ на експулсиран камък, а чрез CITIUS се анализира метаболизма на пациента. След обобщаване на данните изготвям терапевтичен и диетичен план, както и прогноза за рецидиви. Ползвам CITIUS при всеки един случай на БКБ.

- Как CITIUS ви помага в практиката?
Д-р Милушев: Улеснява ме да диагностицирам причината за образуване на камъни и да се мотивирам по-добре пред пациента защо трябва да спазва диета и да се храни с определени храни, а други да избягва. В определени случаи освен изследването за общ калций, след препоръката на софтуера изследвам йонизиран калций и търся нарушения в калциевата обмяна и техните причини.
Софтуерът CITIUS дава академичност на диагностиката и едновременно с това онагледява пред пациента дейността на лекаря. Аз вярвам, че пациентите трябва да бъдат добре информирани, за да съдействат максимално на лекаря. Никой не може да се лекува, ако не е съпричастен към лечението си!


- От колко време ползвате софтуера?
Д-р Милушев: От около година. Преди да работя с него сам правех таблици с диети при различните видове камъни. Събирах информацията от практикически ръководства на фитотерапевти (Петър Димков, Д-р Памуков и др.) и направих кратък синтез за препоръчителната диета и фитотерапия, както и оптимална хидратация за различните видове литиаза. Сега CITIUS прави това вместо мен. Това е програма, която разполага с огромна база данни, с която се прави индивидуална оценка на всеки пациент и препоръчва най-добрата диета конкретно за него.
В кръга на шегата, използването на CITIUS привнесе академичност в практиката ми и вече не практикувам като обикновен билкар.


- Казвате, че показвате своите методи на диагностика и лечение на всеки един от вашите пациенти. Винаги ли ви разбират? А хората, които не работят с компютри и софтуер?
Д-р Милушев: Отдавна нашата професия не е забулена в тайна. Давал съм CITIUS на флашка или CD на пациенти сами да си го инсталират и ако искат да се самоконтролират. Разпечатвам им метаболитната оценка и терапевтичния план, както и диетата на хартия. Там пише всичко - какви медикаменти и хранителни добавки да приемат, с какво да се хранят и кои храни са им забранени. Пациентите имат нужда от това! Те трябва да разбират смисъла на действията си, за да са мотивирани и съдействат на лекаря да контролира заболяването им!

- Смятате ли, че софтуерът трябва да бъде достъпен за ползване само от лекари?
Д-р Милушев: Категорично не. Одобрявам, че CITIUS е достъпен на вашия сайт в сектор „За лекари” (бел. ред. http://www.bkb.bg/за-лекари/калкулатор) и не е необходимо да защитавате CITIUS с парола. Информираният пациент е достатъчно разумен, за да оцени сложността на проблемите и да потърси консултация със специалист. Ние, лекарите, сме тези, които ще преведем пациентите през дебрите на науката, но не е необходимо да ги носим на гръб. Посредством знанията, които получават от нас и от вашия сайт те се чувстват спокойни и уверени в правилността на лечението си!

- Бихте ли препоръчали CITIUS на своите колеги и защо?
Д-р Милушев: Естествено, препоръчвам го най-настоятелно. Този софтуер ще им спести време и усилия и ще ги накара да се чувстват като лекари от ХХI, а не от XIX век!

Интервю на Таня Иванова


назадКъм всички новини