• Начало
  • Новини
  • Д-р Михаил Димитров, нефролог в Александровска болница: „Белтъчните диети и протеиновите добавки са опасни за бъбреците!”

Д-р Михаил Димитров, нефролог в Александровска болница: „Белтъчните диети и протеиновите добавки са опасни за бъбреците!”

2012-08-28

Д-р Михаил Димитров, нефролог в Александровска болница:  „Белтъчните диети и протеиновите добавки са опасни за бъбреците!”

Д-р Димитров, защо белтъчните диети и протеиновите добавки са опасни за здравето на нашите бъбреци?
Д-р Димитров: При млади мъже, които тренират усилено, се наблюдава повишен белтъчен внос чрез храната (месо, яйца), както и на протеинови добавки. Това е особено опасно за нормалното функциониране на бъбреците. Води до повишаване нивото на пикочната киселина в кръвта, а от там, ако проблемът не бъде решен, до уратна литиаза (образуване на уратни камъни в бъбреците). Особено при хора с ензимен дефект – хиперурекемия (подагра), т. е. когато организмът не преработва пурините. Хранителният режим и приемът на алкохол имат силно влияние върху нивото на пикочна киселина в кръвта. Консумацията на голямо количество месо, особено вътрешности, води до образуване на по-голямо количество пикочна киселина, нарушаване на баланса между синтез и излъчване и особено при употреба и на алкохол, е предпоставка за кристализация на уратни кристали в меките тъкани и развитието на подагра. Препоръчвам да се избягва употребата на субпродукти - агнешко месо, карантия, ако бъде диференциран подобен проблем!

Преди известно време бе нашумяла Протеиновата диета на Д-р Дюкан. Какво ще кажете за нея?
Д-р Димитров: В никакъв случай не я препоръчвам за продължително време. Един пример: дойде при мен млад спортист - 25 год., бодибилдинг треньор, с креатинин 200 при норма 130. Имаше опасност от бъбречна недостатъчност! Хората трябва да са много внимателни дали  в увлечението си по свалене на килограми и трупане на мускулна маса, не увреждат, понякога и необратимо, своите бъбреци и други органи!

Д-р Димитров, какво ще препоръчате на пациентите, като профилактика на БКБ?
Д-р Димитров: На 6 месеца пациентите с БКБ трябва да си правят ехография на бъбреци. Същото бих препоръчал и при наследствена предразположеност (родители с бъбречно-каменна болест). При млади мъже с  повишена пикочна киселина в кръвта, бих препоръчал да си правят изследване веднъж годишно на пикочната киселина. В противен случай, както посочих, има риск от уратна литиаза  или развитие на подагра.

Други съвети към нашите пациенти?
Д-р Димитров: При калциево-оксалатна литиаза да се следи екскрецията (изхвърлянето) на калций и магнезий от организма чрез урината.

Ползвате ли материалите на Сдружението на пациентите с бъбречно-каменна болест – Лабораторния протокол и CITIUS?
Д-р Димитров: Да. При хиперурикозурия за изхвърляне на пикочната киселина изписвам Неоренал СР и Неоралит СР. Ползвам го и при други случаи на литиаза съм доволен от синтезираната и полезна информация в програмата!


Интервю на Таня Иванова


назадКъм всички новини